10 redenen om les te geven

Mijn vakantie moet nog beginnen, maar ’t kriebelt al voor wat er volgt. Misschien heb ik mijn inspiratiezaadjes voor op vakantie  wat te vroeg gepland? In ieder geval, vanaf tweede helft augustus begin ik onder andere aan de voorbereiding van een lessenpakket. Want volgend schooljaar geef ik een vak in de Bachelor Beeldende Vormgeving aan Sint-Lucas te Gent. Mijn doel is de studenten bij te brengen wat bepaalde economisch-maatschappelijke ontwikkelingen kunnen betekenen voor het bouwen van een merk en voor hun self-marketing.

En ik heb daar enorm veel goesting in, ook al lijkt het nu nog een berg werk (wat het ook zal zijn wellicht).

Je zal je misschien afvragen waarom ik deze kans gegrepen heb? Of beter nog, waarom jij misschien niet eens les zou geven over je vak of medium? Wel, hieronder tien redenen om een gastdocentschap te overwegen:

 1. Het is verfrissend nieuwe uitdagingen aan te gaan en leuk om enthousiast te worden over een nieuwe kans. Buiten je comfortzone treden en je grenzen verleggen kan goed doen. Want het is daar dat “the magic happens”. Dus voor ik het wist had ik de afstudeerexpo van de studenten bezocht, een visienota geschreven, met een commissie gesproken en de praktische afspraken gemaakt. En dat allemaal op een paar dagen tijd. Soms gaan de dingen als vanzelf.
 2. Lesgeven verhoogt je werkniveau. Wanneer je als artiest jouw kennis van materialen en techniek doorgeeft, betekent dit dat je toch eventjes diep moet nadenken over jouw praktijk. Deze diepgang kan je werk alleen maar ten goede komen. Ik hoop hetzelfde voor mijn inzichten.
 3. Het geeft je een extra bron van inkomsten, wat welkom is wanneer je uitsluitend leeft van jouw kunstpraktijk of als freelance creatief (wat meestal met ups en downs gaat). Een lesopdracht kan een kleine maar vaste basis vormen in je inkomstenstroom. En bovendien wordt je betaald om te werken in jouw domein, jouw medium. Betaald oefenen en ervaring op doen zeg maar.
 4. Het geeft je een extra kans een positieve bijdrage te leveren op individueel en maatschappelijk niveau. Een gevoel dat we niet elke dag krijgen van onze individuele kunstpraktijk of rol in de creatieve industrie, niet?
 5. Het leven van een creatieve professional kan wel eens eenzaam worden. Zeker wanneer je een intensieve kunstpraktijk in je studio uitoefent. De kans dat je bepaalde periodes geïsoleerd geraakt, is niet onbestaande. Wanneer je les geeft, kan je genieten van het plezier om gezamenlijk je vakgebied te exploreren en hierover te interageren met geïnteresseerden.
 6. Studenten, en al zeker jonge kinderen, hebben vaak verrassende ideeën, waar jij op je beurt mee aan de slag kan. Verfrissende inspiratie verzekerd als je het mij vraagt.
 7. Ik geloof in een verband tussen leiderschap en zelfverwezenlijking via de weg van het delen en leren.
 8. Het biedt je de kans je netwerk uit te breiden in een nieuwe omgeving, gevuld met mensen met vergelijkbare interesses.
 9. Zodra je het pad van de zelfontplooiing inslaat, is er geen weg terug als je het mij vraagt.
 10. Omdat je niet kan falen, je kan alleen een ervaring rijker worden en hieruit leren.

Maar eerst ga ik met ons gezin genieten aan het Italiaanse Gardameer. Terug mid augustus. Zalige zomer!

Gustav Klimt en het vijfjarig nichtje van Emilie Flöge, Gertrude, op de aanlegsteiger bij Villa Paulick in Seewalchen bij het meer Attersee, Pasen 1912  © privéverzameling (via herito.pl)

 

 

1 reactie op “10 redenen om les te geven

 1. […] ook geen meester in hoor. Maar op mijn manier en mijn tempo lukt het wel. Zo heb ik deze ochtend mijn eerste les gegeven zonder dat ik ze tot in alle details voorbereidde. Je zal hier misschien om lachen. Maar de inhoud […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *