Leiderschap en zelfverwezenlijking

We willen het allemaal zo goed doen. En soms zelfs de beste zijn. Sommigen willen dat altijd zijn eigenlijk. En dat is maar goed ook. Want in dat streven naar uitmuntendheid ligt uitzonderlijk veel kracht. Wanneer vertaald in daadkracht, rechtstreeks vertaald wordt in de kwaliteit van je werk. Maar ook in je niveau van zelfverwezenlijking.

Een goede zelfverwezenlijking bekomen we omdat we steeds weer willen evolueren. Iets beter kunnen, iets sneller kunnen, iets extra kunnen, iets compleet nieuws leren, iets nieuw leren begrijpen, nieuwe werktools leren kennen, ons netwerk uitbreiden, nieuwe inzichten opdoen en ga zo maar door. Ik zou daar voor mij persoonlijk een interessant maar zeer lang lijstje van kunnen maken. En dat is meteen ook de reden waarom ik nooit van die lijstjes als “te bereiken voor mijn 40ste” heb willen maken. Ben niet zeker dat die me jong zouden houden.

Maar wat is nu het verband tussen leiderschap en zelfverwezenlijking zal je je misschien afvragen? Wel leiderschap, dat begint bij jezelf en kan zich uitbreiden naar je omgeving. Op voorwaarde dat je bereid bent te werken aan de ontplooiing van jezelf en van de mensen in je omgeving.

Geloof je dat niemand van jou kan leren? Wel, begin dan eens met te documenteren wat je zelf bijleert. Dit kan door je vooruitgang regelmatig en bondig te documenteren. En je zal zien, eens je daar een poosje mee bezig bent, wordt al gauw duidelijk waar je vooruitgang hebt geboekt. Wat jijzelf aan het leren bent, geleerd hebt en mogelijks ook anderen kan leren.

En beter worden in wat je graag doet en goed kan, daar gaat het allemaal om. Doen we dat zonder schrammen op te lopen? Neen, natuurlijk niet. Met vallen en opstaan. Ervaring wordt soms duur betaald. A.A.Milne (1882 – 1956, Brits auteur van onder andere Winnie-the-Pooh) zegt het met de mooie woorden: ‘Good judgment comes from experience, and experience – well that comes from poor judgment.’

Door de politieke en economische crisis wordt in alle sectoren en domeinen het kaf van het koren gescheiden. Uitblinken is het doel. Zoveel mogelijk op je best functioneren. Laat je hierbij niet verlammen door twijfels en gedachten. Maar geloof in actie. Actie werkt veel beter dan contemplatie om af te toetsen of je op het goede spoor zit of niet. En blijkt het niet zo te zijn, wel, dan heb je aan je ervaring gewerkt. Falen bestaat niet, er is alleen feedback. Om vooruit te gaan en te blijven leren. Stel je dan maar de vraag wat je zou doen mocht je weten dat je niet kan falen?

Hier lees je waar de marketinggoeroe Seth Godin zijn leraar die deze week overleed allemaal dankbaar voor is.  En je zal zien, het gaat niet over zijn cursussen.

Morgen ga ik een vriendin onderdompelen in de magie van de Vlaamse primitieven en Renaissancekunst. Ik heb nu al genoten van het opfrissen van mijn kennis tijdens de voorbereiding. Hopelijk werkt mijn enthousiasme besmettelijk. Helemaal klaar voor het experiment!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *