Routine

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. Het is ondertussen bijna anderhalf jaar dat ik wekelijks een blogpost schrijf. Met veel plezier. Meer zelfs. Het is één van mijn favoriete taken. En nu, nu is het meer dan 3 weken geleden. Wat is er met me aan de hand?

Ondertussen hebben jullie me een poos niet gehoord en zouden wel eens kunnen denken dat:

  • Ik niks noemenswaardig doe, denk of lees dat de moeite waard is om met jullie te delen.
  • Mijn zaakjes zo overhoop liggen dat ik niks bij elkaar geschreven krijg.
  • Ik niet veel belang meer hecht aan mijn blog.

Neen, niks is minder waar. Het is het wegvallen van de routine sinds de start van de zomervakantie. En dat vormt werkelijk een hele uitdaging voor mij. Ik durf mezelf nochtans een doorzetter met een sterke discipline te noemen. Maar ook een gewoontebeestje moet ik toegeven. En dus is het me niet meer gelukt wekelijks te schrijven op mijn blog. En niet omdat ik vakantie had. Neen, vooral wegens de drukte van de afgelopen weken, zowel professioneel als privé. Ik heb duidelijk behoefte aan een “publishing plan”, waarin ik het topic, mijn inspiratie, de bijhorende links en mogelijke call-to-action per week definieer. Dat zal me in de drukkere periodes alvast de researchfase besparen en helpen makkelijker de daad bij het woord te voegen. En op die manier hoop ik onze interactie non-stop gaande te houden, wat een erg belangrijke inspiratie en motivatie is voor mij.

En ja, ik heb ook behoefte aan vakantie natuurlijk. Volgende week en de eerste 2 weken van augustus zijn hiervoor gereserveerd. Dus dan zal het aangekondigd stil blijven op de blog.

Vorige zomer had ik natuurlijk een vergelijkbare strijd, en gaf ik 5 tips voor productiviteit tijdens de zomervakantie.

Nu deel ik 5 tips over hoe je het meeste kan halen uit je beschikbare werktijd in je studio of op bureau. Met dank aan Agora Art Gallery voor de inspiratie.

1)    Elke minuut telt. Verspil geen tijd aan schuldgevoelens over wat je niet doet. Alles wat je doet is waardevol, zolang je maar focust op je werk en je al de rest achter je laat op dat ogenblik.

2)    Laat de wereld buiten.  Zorg ervoor dat iedereen in je omgeving weet dat wanneer je aan het werk bent, je niet gestoord kan worden. Dus laat een boodschap op je deur, maak een afspraak met je kinderen. Sluit je social media- en mailvensters, zet je GSM uit, … Op die manier kom je helemaal in de juiste werkstemming om toegewijd te werken.

3)    Combineer kleine taken. Vooral wanneer je weinig tijd hebt of wanneer het onmogelijk is ongestoord te werken. Pas je werkstijl aan de omstandigheden aan. Er zijn altijd wel contacten op te volgen, informatie te checken, administratie in orde te brengen, … Gebruik deze korte werkmomenten om die taken van je to do lijst te schrappen.

4)    Plan je grote projecten later. Het is mogelijk dat je ongeduldig of gefrustreerd wordt omdat je dat grote project nu niet opgestart krijgt. Kan zijn, maar dat betekent niet dat je er nog niet mee bezig kan zijn. Je kan alvast zorgen dat de nodige stappen worden ingepland zoals opstartmeetings, researchfases, inspiratietrips,… Bovendien kan je misschien wel starten met kleine voorbereidende taken zoals het samenstellen van een moodboard, of prijsonderzoek naar materialen, … Ondertussen ben je wel je vaardigheden aan het ontwikkelen die je zal kunnen inzetten tijdens dat grote project. En heb je alvast vooruit gepland.

5)    Exploreer het verleden. Een ideale opdracht voor de zomerperiode is even terug in je werk uit het verleden te duiken. Wie weet herontdek je thema’s of werk van vroeger dat je nu in andere materialen of contexten wil uitvoeren. Precies doordat je automatische piloot is uitgeschakeld, is de zomerperiode uitstekend geschikt de dingen met een frisse blik te bekijken.

In “What Do Great Artists’ Routines Reveal?” bespreekt Alexander Aciman Mason Currey’s boek “Daily rituals: How Artsits Work” en komt tot het merkwaardig besluit dat afgaande op de productie van een kunstenaar gemeten in termen van gevolgde uurschema’s en aantal gewerkte uren, kunstenaars angstig en ongeduldig, lui maar ambitieus, repititief en dikwijls neurotisch zijn. Precies zoals de rest van ons. Louise Bourgois is hier vast een mooi voorbeeld van.

Louise Bourgeois (1911 – 2010) aan het werk, New York, door Dimitris Yeros.

 

1 reactie op “Routine

  1. […] plan. Dat publishing plan is de garantie voor een wekelijkse publicatie, vooral wanneer de routine wegvalt. Op die manier hoop ik onze interactie non-stop gaande te houden, wat een erg belangrijke […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *