Waar droom jij van om ooit te realiseren? Is het bijvoorbeeld een publicatie in een bepaalde titel? Of een funding om u tegen te zeggen zodat die prachtige reportage eindelijk kan gemaakt worden? Of is het uitgenodigd worden voor een solo-show in een bepaald museum? Of gevraagd worden door één van jouw voorbeelden om jouw bijdrage te leveren aan een project? Of droom je ervan ooit het onderwerp te worden van een biografie? Of gaat het eerder over het ophalen van een indrukwekkend bedrag voor een goed doel? Of is het erkenning krijgen onder de vorm van een bepaalde award? Het kan van alles zijn en het is voor iedereen anders. Maar dromen hebben we allemaal.
Ooit schrijf ik een boek. Dat heb ik dikwijls gedacht. Al als jong meisje. En vandaag koos ik het coverontwerp voor mijn eerste boek. Ja mijn eerste, want er zullen er nog volgen.
Wat gebeurde er tussen de eerste keer dat ik die gedachte uitsprak en vandaag? Heel wat. Allerlei dingen die er veel mee te maken hebben maar ook heel wat dingen die er helemaal niks mee te maken hebben. En toch hield ik die gedachte warm en dichtbij. Terwijl je overal leest over de waarde van “loslaten”, ben ik daar eigenlijk niet zo’n voorstander van. Want als je iets loslaat (letterlijk dan), dan valt het op de grond (soms in stukken gebroken) en ligt het nog steeds in de kamer. Ook al hoop je dat dat niet zo is. Ik hou meer van neerzetten. Af en toe kan je een project (of een droom of een vervelende gedachte of een frustratie of een lastig gevoel) ook gewoon bewust even neerzetten om het nadien terug op te nemen. Op die manier gun je jezelf ook het nodige “vrijaf”, maar blijf je er wel invloed op uitoefenen.
Heb jij een droom die je echt heel graag wil waarmaken? Laat die dan vooral niet los. Maar hou die steeds dichtbij, warm en levendig. Maar hou die niet krampachtig vast. Wat kan je hierbij helpen?
- Ruimte. Je droom heeft ruimte nodig om zich te kunnen vormen en aan je te kunnen tonen. Ruimte in jouw hoofd en hart. Dus neem regelmatig tijd om te doen wat je graag doet en je gedachten alle ruimte te geven. Toen ik eind 2014 mijn jaar evalueerde al wandelend op het strand, kwam de gedachte een boek te schrijven. Ik had zuurstof, beweging, een vergezicht, alleen zijn, energie en vrijheid nodig om mijn droom te herkennen en te voelen. Wat heb jij nodig?
- Moed. Wanneer je beslist je droom te realiseren, aanvaard je de kans op falen. Maar ondanks die angst, ga je toch door. Zachtjes op je eigen tempo, of misschien net als een bulldozer, in volle vaart rechtdoor. Maar je geeft niet op. Dat is het enige wat je niet mag doen. Opgeven, want dan blijft je droom slechts een droom.
- Vastberadenheid. Je weet dat het op een dag een feit zal zijn. Ondanks de tegenslagen en drempels die je ziet. Je laat je er niet door ontmoedigen en blijft doorgaan. Vastberaden werk te maken van je droom.
- Innerlijk kompas. Het is je innerlijk kompas dat je stuurt en blijft duidelijk maken dat het een goed idee is en dat je blijft doorgaan. Soms kan je het niet goed verklaren voor jezelf, laat staan voor anderen. Maar die onduidelijkheid durf je te aanvaarden in die onverklaarbare overtuiging dat dit is wat je te doen staat.
- Groter geheel. Zolang je weet waartoe jouw droom leidt, is het geen moeite die levendig en warm te houden. Wanneer het duidelijk is welke impact je hoopt te realiseren voor het geheel waar jij je erg mee verbonden voelt, gaat het bijna moeiteloos. Je verbinding met het groter geheel bezorgt je een ongeziene motivatie op de lange termijn.
- Flexibiliteit. En natuurlijk gaan de dingen niet als vanzelf. Je ziet een pad, en dan gaat het toch anders. Er komen meevallers en tegenvallers. En dan heb je flexibiliteit nodig om dit toe te laten en van daar af terug verder te gaan. Stap voor stap. Zonder exact te weten waar je zal uitkomen. Maar moedig, vastberaden en vertrouwend op je innerlijk kompas.
Niemand kon het mooier zeggen en doen dan Vincent Van Gogh (1853 – 1890).
“I dream my paintings and then I paint my dreams.”
Wat kan jij vandaag doen om jouw droom ruimte te geven? Wat kan jij vandaag doen waar je latere zelf je dankbaar om zal zijn?
Heeft jouw droom te maken met jezelf neerzetten als merk, trouw aan wie je bent, wat je doet, voor wie, hoe, waarom en waartoe? Lees hier verder over het peer-to-peer traject “Maak van jezelf een sterk merk”. De inschrijvingen voor het traject in het voorjaar 2017 zijn open en de plaatsen zijn beperkt.
(afbeelding: coverontwerp “Doen wie je bent. Self-marketing voor solo-ondernemers” door Inge Van Damme in opdracht van uitgeverij Pelckmans Pro. Publicatie voorzien mid mei 2017.)
2 antwoorden
Proficiat, Charlotte!
Dank je Philippe