Ogenblikervaring

Gestolen momentjes. Wanneer iemand ze ter sprake brengt, volgt er gegarandeerd een zachte en vredige glimlach. Omdat het echt cadeautjes zijn. Alleen laten we die cadeautjes maar al te vaak liggen. Terwijl ze zo voor het grijpen liggen. Er zijn fases waarin ik ze overal vind, en fases dat ik hun bestaan compleet negeer.

Tot ik afgelopen weekend met een vriendin naar de vernissage ging van #wolkenjagers in het Muze’um L (licht- en landschapsmuseum) en ik van haar een haiku boekje cadeau kreeg. En zo op het woord “ogenblikervaring” botste. Ik mag dan wel geen wolkenjager zijn (maar misschien ben jij er wel één?), maar ben wel een woordensprokkelaar. En het was meteen raak tussen de haiku en mij. Haiku is een Japanse dichtvorm die reeds bestaat sinds eind 19°eeuw en toegeschreven wordt aan Masaoka Shiki. De structuur is eenvoudig en het onderwerp dagdagelijks met de nodige dosis tegenstrijdigheid.

De ogenblikervaringen dienen zich intussen veelvuldig aan. En het is heerlijk er door te verstillen, nauwkeurig waar te nemen en daar bewust van te genieten als kleine ontsnappingen aan de dagelijkse routine. Dat haiku schrijven bezorgt me een plezierige combinatie van verwondering en woordspielerei.

De auteur van het haiku boekje is Rafaël Rozendaal, een Nederlands/Braziliaans kunstenaar die momenteel in NY leeft en werkt. Zijn werk bestaat enkel op het internet. Elk werk is een website. Zo hou ik wel van “nothing ever happens”. En ze zijn te koop, die websites. Als je er één koopt, verschijnt jouw naam als verzamelaar in de url. Op die manier doet hij ineens ook aan een vorm van marketingambassadeurschap. En hoeft hij bovendien nooit afscheid te nemen van zijn werk. Hij heeft geen studio, enkel een lap top. Zijn werk krijgt onnoemelijk veel bezoekers en is overal ter wereld te zien. Hij hoopt voor de rest van zijn leven solo te blijven werken. En voor de foodies onder jullie, hij heeft ook een twitter account waar hij alles deelt wat hij eet sinds 2008. Boeiend?

Hoe creëer jij jouw gestolen momenten?

rafael-rozental-940x606 haiku-book-06 haiku-book-02

rafaêl rozendaal, all i want to do is sit on the beach and write haiku
rafaêl rozendaal, all i want to do is sit on the beach and write haiku

4 reacties op “Ogenblikervaring

  1. En dan met ik hier jouw blog lezen om die kleurovergangen in de vouw van het boekje te ontdekken. Ze waren me niet eens opgevallen! Tijd voor een beetje verstilling dus 🙂

    1. Ik zag het ook pas toen ik op mijn gemak in het boekje keek. Het is eigenlijk echt een pareltje (dat ik nu aan het volkladden ben) van een aparte kunstenaar. Dank je, echt een ontdekking die Rafaël en de haiku.

  2. Heel inspirerend verhaal Charlotte. Dank je

    1. Dank je Els voor je mooie ochtendfeedback, geniet van deze mooie dag

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *