Deel dit bericht

We zijn doordrongen van de maakbaarheid en het oplossingsgerichte. En dat is een goede zaak. Iets positief bekijken en je de vraag stellen “wat kan ik hiermee?” is waardevol. Het geeft aanleiding tot initiatieven. Het brengt mensen in beweging. Het doet de wereld draaien en maakt vooruitgang mogelijk. Het is een denkpatroon dat wordt toegepast op praktische zaken, op maatschappelijke vraagstukken en in persoonlijke ontwikkeling. Maar het leven loopt niet altijd volgens de formule “vraag + antwoord = oplossing = zekerheid”. Al werd ons dat zo geleerd. Nog steeds.

Het is onmogelijk het mysterie aan het leven te onttrekken. En dat heeft alles te maken met de vrijheid die we hebben. Vrijheid biedt nu eenmaal ruimte aan verwerpelijke dingen die onoplosbaar zijn. En het verlangen om alle problemen als oplosbaar te zien, is een belediging voor de vrijheid schrijft Peter Block in “The answer to how is Yes. Acting on what matters”.

En hij schrijft nog meer interessants. Onder andere over zekerheid. Nog zo’n begrip. Een waar verlangen van mensen die op een kantelpunt in hun leven komen. Sommigen komen naar me toe om zekerheid te kopen. Help me de juiste keuzes te maken en toon me dan hoe ik die volbreng. Ik ben dan de persoon die het voor hen zou oplossen waardoor zij zekerheid krijgen. Wat vaak verward wordt met zelfvertrouwen. Maar het tegengestelde is waar.

“Seeking certainty in human affairs breeds doubt and the belief that we are not enough. This doubt and insecurity is why we keep asking for more answers, long after the answers we have been given are unsatisfying.”

 

En toch blijven we massaal op zoek gaan naar zekerheid. Want als we meer en beter zouden weten, zouden we ook weten wat te doen. En dan wordt alles oplosbaar. We zouden de oplossing kennen voor bv. ons ouderschapsvraagstuk en hierdoor de perfecte kinderen krijgen. Onze drang naar perfectie komt toch redelijk in de buurt van de wens God te zijn.

Voor een aantal vragen en problemen ontbreken de juiste antwoorden. En aanvaarden dat die er nooit zullen en kunnen zijn, creëert ruimte voor mysterie en het imperfecte. Wat herstellend is voor onze menselijkheid en de toegangsdeur is naar het mysterieuze leven. Zo transformeren we “problemen” tot “verschijnselen van menselijkheid”. Het stelt ons in staat intieme verbindingen te hebben met het leven, met onszelf, met onze omgeving. En daar kunnen we vertrouwen in vinden. En van daaruit is alles persoonlijk. Ook je business, ook je werk en je werkrelaties. Alles is persoonlijk.

Voltaire (1694 – 1778), de Franse schrijver, essayist, filosoof, vrijdenker, voorvechter van de mensenrechten en voortrekker van de Franse verlichting vat het mooi samen.

“Uncertainty is an uncomfortable position. But certainty is an absurd one.”

 

Voltaire was een onmogelijke rebel en zijn levensloop leest bijna als een diepzinnig misdaadverhaal. Een vrijdenker ten top. Maar nooit van zijn geloof gevallen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang de nieuwsbrief

Tweemaandelijks inspiratie in persoonlijke ontwikkeling voor ondernemers en leiders inclusief het gratis ebook “Waarom de meeste ondernemers werken met mensen moeilijk vinden. En hoe dat niet zo hoeft te zijn.”