Golfsurfen

A smooth sea never made a skilled sailor.

Ik ben een golfsurfer. Maar niet in de letterlijke betekenis. Je kent vast het fenomeen van de ups en downs in je creatieve praktijk. Ik ook natuurlijk. Hoewel dat onzekerheid meebrengt, heb ik geleerd ervan te houden en op de golven te surfen die zich aandienen.

Dit betekent niet de dingen nemen zoals ze zijn en ze gewoon op je laten afkomen. Neen. Het betekent werken met wat er is en wat er zich aandient, in jou en je omgeving. Al je ideeën, je dromen, je plannen en je kansen. Maar dus wel te werken en er van te genieten. En er vooral voor te zorgen dat je niet stilvalt in de down periodes.

De afgelopen maanden waren druk voor mij. En ik beken, het was al eens worstelen in die up periode. De komende maanden beloven rustiger te worden. Wat ik toejuich. Alhoewel. Ik ben volop inspanningen aan het doen om deze periode als een vruchtbare aanloop te gebruiken naar de tweede helft van 2014.

Niet stilvallen in een downperiode is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat doe je als:

  • je keer op keer een project misloopt omwille van je prijs, hoe graag men ook met jou wil samenwerken?
  • je uitnodigende mails onbeantwoord blijven?
  • dat grote project eindelijk afgerond is en er nu niks meer wacht?
  • je initiatieven dood gerationaliseerd worden door je teamgenoten?
  • je projecten wel vooruit gaan, maar precies toch niet afgewerkt en opgeleverd geraken?

Met andere woorden, wat doe je als je inspanningen geen direct resultaat opleveren?

Twee dingen zijn absoluut te vermijden:

  1. Stilvallen, want stilstaan is achteruitgaan.
  2. De moed verliezen. Nooit leuk.

Na een paar jaar golfsurfen, kan ik met jullie delen wat me hierbij helpt.

  • Een mid- en eindejaar planning & evaluatie om je koers te bepalen, aan te houden of bij te sturen.
  • Een weekplanning die je in de actiemodus houdt en je ook doet kijken naar wat je wel reeds deed aan inspanningen en niet enkel focust op wat er nog moet gebeuren om je doel te bereiken. Meer hierover met plezier op aanvraag.
  • Een dagboek als tool tot zelfkennis en zelfontplooiing. Want als creatieve professional ben je zelf verantwoordelijk voor je planning, je time management, je klantenrelaties en netwerk, je motivatie, je productiviteit, je bijscholing, je zelfevaluatie, je creativiteit en ga zo maar door. En dat alles is bovendien voortdurend in verandering. Self-management ten top dus, waarin een dagboek een cruciale rol kan spelen.
  • Een onstilbare honger naar variatie en kennis. Zo zorg ik ervoor minstens één opleiding per jaar te volgen en heb ik een waanzinnig interessant boekenlijstje voor deze zomer.
  • Een klankbord. Dit heb ik onder de vorm van medecursisten, gelijkgestemde ondernemers en vrienden met interessante visies en meningen. Naast een occasioneel netwerkevent, staan er reeds verschillende koffie & musea dates gepland voor deze zomer. En niet enkel voor de gezelligheid. Neen, met een duidelijke feedback vraag of uitnodiging tot samenwerking. Als coach vervul ik met plezier de rol van jouw klankbord.

Als freelance creatieve professional heb je de luxe dat je je bepaalde periodes (je downperiodes dan) kan permitteren je agenda te schikken naar je gemoedstoestand. Doen waarvoor je in de mood bent is een prachtig startpunt voor een verrassend resultaat.

Deze zomer wordt voor mij een combinatie van:

  • vakantie & genieten (de eerste 3 weken van juli hoef je dus geen blogpost te verwachten)
  • inspiratie onder de vorm van lezen, gesprekken, activiteiten, de natuur en ontmoetingen. Om mijn inspiratiezaadjes te kunnen laten kiemen, heb ik de komende weken alvast enkele verkennende gesprekken gepland.

Op die manier kan ik de tweede helft van 2014 vol energie mijn nieuw ontwikkelde producten (self-marketing, actieplan, progress coaching) commercialiseren, lopende projecten verder oppakken en nieuwe projecten ontwikkelen.

 

A smooth sea never made a skilled sailor. (Engels spreekwoord)

 Storm_JohnConstable

A Storm off the Coast of Brighton, John Constable, 1824, olieverf op papier, 14.4   x 19.3 cm, privé collectie.

In 1816 huwde John Constable zijn echtgenote Maria. Dit na veel tegenstand van de familie, het dreigement de erfenis te mislopen en na het plots overlijden van zijn ouders. Ze trokken op huwelijksreis naar de zuidkust van Engeland. Deze nieuwe omgeving stimuleerde John Constable nieuwe technieken te ontwikkelen met levendige kleurpaletten en penseelvegen. Het was de start van een grotere emotionele lading in zijn kunst.

Dit indrukwekkend schilderij toont de onmiddellijke speling van licht en sfeer aan de kust bij Brighton. In augustus 1824 schreef Constable in een brief aan John Fisher dat er in Brighton niks is voor een schilder, enkel de golven en de lucht.

Bron: biografie John Constable 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *