Da Vinci, Munch en Warhol achterna in je dagboek.

Een dagboek is een geweldig middel als dagelijks reflectieritueel.  Zeker in tijden van verandering. Heeft het te maken met de overgang naar een nieuw economisch systeem, met onze levensfase of onze behoefte terug dichter bij onszelf te komen? Het kan allemaal, maar het is opmerkelijk hoe talrijk ik omringd ben door mensen in een overgangsfase. Of mensen in die noodzakelijke voorafgaande bewustwordingsfase. Wat dan weer het begin is van een interessante zelfontwikkelingsfase. Of anderen, die zich bevinden in een periode waarin ze op de proef worden gesteld en ze nauwelijks het hoofd boven water houden.

En dan kom ik op de proppen met het dagboek. Vind je dit een onnozel idee? Kan best zijn. Misschien is dat wel omdat je er geen goede ervaring mee had als kind. Het werd je opgelegd, of je privacy werd geschonden, of je bleef steken in de angst voor het witte blad?

Als creatieve professional ben je meestal zelf verantwoordelijk voor je planning, je time management, je klantenrelaties en netwerk, je motivatie, je productiviteit, je bijscholing, je zelfevaluatie, je creativiteit en ga zo maar door. En dat alles is bovendien voortdurend in verandering. Self-management ten top dus, waarin een dagboek een cruciale rol kan spelen.

Teresa Amabile maakt het in haar uiteenzetting “track your small wins to motivate big accomplishments” op een overtuigende manier duidelijk. Een dagboek bijhouden heeft niks dan voordelen. Ook voor diegenen die er aanvankelijk weerstand tegen voelden.

Ben je sceptisch, onervaren en wil je eens testen wat een progressiedagboek bij je teweeg brengt?  Hieronder alvast enkele tips om je op weg te helpen.

Waarom?

  • Het bezorgt je zelfinzicht.
  • Het helpt je geduldig en vriendelijk te zijn voor jezelf.
  • Het brengt je vooruitgang in kaart wat motiveert en aanleiding is tot beloning. En daar houden we van, niet?

Wanneer?

  • Op regelmatige basis: dagelijks, tweedagelijks of wekelijks, maar vooral wanneer je het heel druk hebt.
  • Jaarlijkse of 6-maandelijkse review om tot inzichten te komen.

Hoe?

  • Begin klein (bvb. voor een testperiode van 1 maand) en evalueer.
  • Zet er een moment en tijd op (max 10 min/dag bij het afsluiten van je werkdag of voor je inslaapt).
  • Schakel een reminder in (in je smart phone, in je electronische agenda of gewoon een schrift en pen naast je bed,…).
  • Kies het medium dat het beste bij je past (pen en papier, word of notes doc op je computer, een online tool, voice memo, fotografie, schetsen,…)
  • Maak je hoofd eventjes leeg en kijk terug op de dag/week.
  • Schrijf, zing, spreek, schets het van je af!

Waarover?

Het is belangrijk een vaste en terugkerende structuur te gebruiken die werkt voor jou en aansluit bij je doelen. Met andere woorden, waarom wil je gaan dagboeken? Welke inzichten wil je vergaren? Welke vooruitgang wil je documenteren? Er zijn verschillende mogelijkheden en hieronder enkele suggesties.

Tijdens de ontwikkeling van je activiteiten om vooruitgang te documenteren.

  • Vooruitgang/achteruitgang
  • Crystal moments/eye openers
  • Gedoe
  • Eén progressiecatalysator voor de volgende dag/week (bvb. vroeger naar bed, ademhalingsoefeningen, weekplanning, betere voorbereiding, een bepaald inzicht, meer research, meer focus,…)
  • Om het even wat

In een periode van heroriëntatie.

  • Verslag van de gesprekken die je voert om je gedachten te ordenen.
  • Dagelijks beschrijven welke activiteiten je leuk vond en welke niet en waarom.

Gewoonweg om je ideeën alle kansen te geven.

  • Ideeën registreren, schetsen, beschrijven en dag per dag verder uitwerken.

Tool

Kies er eentje waar jij van houdt en die past bij jouw manier van werken en leven. Twee mooie maar heel verschillende suggesties:

  • Een fysiek boek zoals “The 5 year journal” (Levenger),  1 pagina per dag wordt onderverdeeld in 5 secties voor een periode van 5 jaar. Zo kan je dagelijks beknopt noteren en terugblikken op dezelfde dag in de voorgaande jaren.

5yearjournal

  • Een free online tool zoals Idonethis.com. Je ontvangt dagelijks een mail met de vraag wat je hebt gedaan vandaag, voorzien van een tip. Je input wordt overzichtelijk bijgehouden in een kalender en het kan ook gebruikt worden binnen een team.

Zelf heb ik de voorkeur voor een fysiek boek dat als reminder naast mijn bed ligt. Sinds januari ben ik gestart met het “5 year journal” en formuleer ik op dagelijkse basis waarin ik vooruitgang heb geboekt, waarin ik achteruitgang op liep, wat mijn eye opener was van de dag en wat mijn voornemens zijn voor de volgende dag. Het lukt me aardig, al overkomt het me wel eens dat ik een week of langer niks noteer. Maar het is nooit moeilijk de draad terug op te pikken. Aangezien mijn werk en privé geïntegreerd verlopen, laat ik ook beide aan bod komen in mijn dagboek. Ik beschouw alles in mijn leven eigenlijk als een project, vandaar. Dusver heb ik er goede ervaringen mee. Het helpt me bewust om te gaan met de dingen, mijn vooruitgang of achteruitgang vast te stellen en te beslissen hoe ik de volgende dag aanpak. Ik merk dat ik mijn hulpbronnen vaak onbewust inzet.

Het belangrijkste is een manier te vinden die past bij jouw behoeftes, jouw stijl en jouw manier van werken en leven. Mocht je nog nood hebben aan enkele inspirerende voorbeelden van dagboek believers, lees dan nog even verder.

Leonardo da Vinci (1452-1519) droeg steeds zijn dagboek bij zich en documenteerde zijn ontelbare observaties, wat eindigde bij ongeveer 7000 pg’s. Deze bevatten observaties en gedachten over geleerden die hij ontmoette en bewonderde, persoonlijke financiële gegevens, brieven, reflecties over huishoudelijke problemen, tekeningen, schilderijen, voorspellingen en filosofische uitspraken, plannen voor uitvindingen en onderzoeksgegevens over anatomie, botanie, geologie, vliegkunst en water. Zijn visueel dagboek waarin hij onderzoeksvragen en observaties documenteerde was van groot belang in zijn ontwikkeling als homo universalis.

Edvard Munch (1863-1944) zou ooit gezegd hebben, “Net zoals Da Vinci het menselijk lichaam bestudeerde en lijken dissecteerde, probeer ik de ziel te dissecteren” (Tojner, 2003, flyleaf). Munch gebruikte zijn visuele dagboeken voor het ontwikkelen van zijn ideeën uit zijn jeugd. Het was het proces om vragen en dagelijkse observaties vast te leggen, maar ook het startpunt voor ideeën en schetsen die later schilderijen werden.

Andy Warhol (1928 – 1987) zei over zichzelf dat hij een erg slecht (of geen) geheugen had. Met enkel een delete-functie. Hij riep de laatste 11 jaar van zijn leven iedere ochtend zijn medewerkster Pat Hackett bij zich om haar de gedachten en ervaringen van de voorgaande nacht te laten noteren. Zijn meer dan 20.000 pg tellende dagboek werd na zijn dood uitgebracht.

AndyWarholjournal

Bron

1 reactie op “Da Vinci, Munch en Warhol achterna in je dagboek.

  1. […] Ik heb sinds januari 2013 bijna dagelijks en meer dan wekelijks mijn persoonlijke ontwikkeling gedocumenteerd in mijn dagboek. Een beetje Da Vinci, Munch en Warhol achterna. […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *