Toen J.K. Rowling werkte aan haar eerste Harry Potter (1997) was ze een ongelukkige alleenstaande moeder en leefde ze van een uitkering. Sindsdien verkocht ze 450 miljoen exemplaren van Harry Potter, werden haar verhalen door de besten verfilmd in Hollywood en behoort ze tot de rijkste vrouwen ter wereld. Niet dat dat haar uitgangspunt was, maar zo liep het nu eenmaal. De keerzijde van haar succes ligt in de 50 keren dat ze een advocaat onder de arm nam om haar privacy te beschermen. Iets wat ze duidelijk heel erg belangrijk vindt en haar het imago van kluizenaar bezorgde in de pers. Ook toen ze wereldberoemd was, net zoals bij het begin van haar schrijverscarrière, was ze in therapie. Schrijfster wou ze altijd al zijn, maar ineens stond ze aan het hoofd van een zakenimperium. En ze haat vergaderingen. Een verstandige boekhouder liet haar de keuze haar leven rond haar geld te organiseren of omgekeerd. En ze nam de juiste beslissing.
“Een goede raad” (The casual vacancy) verschijnt vandaag bij Meulenhoff/Boekerij. Er werd over geschreven vooraleer het uit was en het werd voorspeld als de best verkopende fictietitel voor 2012. Haar boek hekelt de onwetendheid van de hogere klassen die ervan uitgaan dat ze weten wat het beste is voor iedereen. En is deels gebaseerd op haar eigen ervaringen tijdens haar jeugd.
Opmerkelijk is dat zowel het idee voor Harry Potter als voor “Een goede raad” ergens onderweg ontstond. Harry Potter (1997) bedacht ze in de trein, “Een goede raad” (2007) in het vliegtuig. En bij beide ingevingen voelde ze dat het raak zat. Ze wist het gewoon!
Nu zijn haar gevoelsleven en haar buitenwereld terug in balans. Ze noemt zichzelf de meest bevrijde auteur van de wereld. Ze schreef haar laatste roman in alle vrijheid, ze lag bij niemand onder contract (moeite om de rekeningen te betalen heeft ze natuurlijk niet). Ze schreef dit boek omdat het moest, omdat het in haar hoofd zat en het eruit moest. Zonder last te hebben van commerciële of artistieke druk. Haar huidige uitgever vond ze op een natuurlijke manier zonder de noodzaak andere uitgevers te consulteren.
Het is duidelijk dat JK Rowling helemaal in haar element is als schrijfster. Sir Ken Robinson definieert dit “element” als de plaats waar de dingen die je graag doet samenkomen met de dingen waar je goed in bent. En voor JK Rowling is dit duidelijk schrijven, zonder verwachtingen en totaal bevrijd. Zij het in gelukkige of minder gelukkige omstandigheden. Laten we zeggen dat ze haar weg naar geluk zelf geschreven heeft. Maar nooit zonder goed advies. Van haar boekhouder, haar therapeut, haar vrienden, haar huidige echtgenoot. Alleen is maar alleen, en als iemand naar je luistert en je bijstuurt op die weg, heb je zoveel meer kans gelukkig te eindigen.
In 2008 sprak ze op Harvard Commencement over de voordelen van het falen en het belang van de verbeelding. Ze toont zich kwetsbaar en vol humor en wijsheid. Beluister of lees hier haar goede raad voor de bevoorrechte afgestudeerden.
Bron: “Niet voor kinderen: de nieuwe JK Rowling (ex-Harry Potter)”, Decca Aitkenhead, DS Weekblad, zaterdag 29 september 2012, nr. 58.