Mee

Waar het in “lichaam” ging over kunst die vraagt om je fysieke deelname, gaat het bij de fotografie van Koen Broos over kunst die … ja die wat eigenlijk?

Soms voel je dat woorden niet het juiste middel zijn om te beschrijven wat een ervaring doet. Mijn bezoek (uiteraard in uitstekend gezelschap) aan EAST ENDERS II, nog tot 2 april 2023 in CCHA toonde me beelden van Koen Broos voorbij het narratieve. Het worden verbeelde indrukken genoemd na een reis naar Estland en Litouwen. En het voelt intiem. Want het doet je enkel zien wat er vanbinnen in je leeft. Wat er wordt afgebeeld is onduidelijk. Het kan veel zijn. Afhankelijk van hoe je kijkt, met wie je kijkt en wat er in je leeft. En toch vertrekt het van iets bestaands, om je vervolgens op de meest esthetische, zachte en intieme manier naar het onzichtbare te loodsen. Gewoon mee met wat er in jou leeft. En misschien is de bron van deze kunst niet het onderwerp, niet wat er werd afgebeeld maar het subject, wat er leefde in de fotograaf. Ik weet het niet, maar zo voelt het wel.

Er zijn voordelen aan dat meegaan met wat er in je leeft, dat afstemmen op je innerlijke wereld. Als kunstenaar en als toeschouwer. Als mens. Het is een sleutel naar een eenvoudig leven.

En ook aan het meestromen met de golven die zich aandienen buiten je, in de uiterlijke wereld zijn er voordelen. Het maakt dat je leert raften én dobberen, leert stormen en verstillen. En te aanvaarden dat je niet weet wat wanneer komt. Zonder uit te breken in een vernielzuchtige orkaan. Het dwingt je te luisteren naar wat het met je doet, in je hoofd, lichaam en hart. En wat je daar vindt bewust te onderzoeken, aanvaarden en loslaten indien dat beter is.

Wat een rijkdom om je gedachte- en gevoelswereld te integreren in je handelen. Intellectueel en emotioneel intelligent heet dat. En ontwikkel beide zo goed als je kan. Het maakt je robuust in plaats van fragiel. Het laat je toe soms het Duracel konijn in jou los te laten, maar ook om te wandelen met je schildpad.

Wist je dat je emotionele intelligentie stijgt met de leeftijd? En niet je intellectuele intelligentie, die stagneert als jongvolwassene. Doe daar maar je voordeel mee.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *