Binnen buiten

Vanuit de buitenwereld wordt er een appel op ons gedaan. Een moreel appel. Zeker als je iets gevoeliger bent dan gemiddeld. We voelen de uitnodiging om beter voor de planeet te zorgen. Solidair te zijn. Innovatief te ondernemen. Zorg te dragen voor elkaar. De veiligheid te garanderen. Ons verbonden te voelen met elkaar. Genderneutraal te communiceren en te kiezen. Armoede te bestrijden. En ga zo maar door.

En velen zetten dat appel om in intenties en die intenties in daden. Vanuit het verlangen een bijdrage te leveren aan een betere samenleving. En dat is mooi. Maar moeilijk. En lastig dat dat kan voelen! Vooral wanneer het niet vanuit een enthousiast verlangen vertrekt. Maar vanuit een externe nood. Dan voelt het als een moeten. Vertrekt het vanuit een innerlijk verlangen, een bewustzijn van een bepaalde toestand in jezelf, dan is het niet van moeten maar van mogen en willen en kunnen en zullen. Van doen is het sowieso.

Dat heeft te maken met de richting van de beweging die je maakt vanuit je positieve intentie. De uitstroom bepaalt de instroom, want je kunt niet ontvangen van de wereld wat je niet zelf geeft aan de wereld. En dat begint bij jezelf. Schenk aan jezelf wat je de wereld toewenst. Wees dus solidair met wie jij bent, vernieuw jezelf, draag zorg voor jezelf, gun jezelf rijkdom, zet je genderneutraal in de wereld en kies vanuit wie jij werkelijk bent en jouw oprecht verlangen. En dan, dan is er impact mogelijk. De bron van de verandering die jij wil zien in de wereld, zit in jezelf. Wat er volgens jou ontbreekt in de wereld, heb je eerst aan jezelf te schenken, en dat in de wereld te zetten. En dan kan het ook in de uiterlijke wereld vorm krijgen en naar je terugstromen.

Wil je impact? Stel je dan regelmatig de vraag:

“Wat kan ik hier geven dat ik al in me heb, waarmee ik deze persoon, deze situatie van dienst kan zijn?”

En doe dat vanuit enthousiasme. Dat lijkt me de fijnste manier om impact te hebben op de wereld.

Vaak starten mensen het ondernemerschap vanuit een innerlijk vuur. Een vlammetje dat naarmate het meer zuurstof krijgt, een krachtig vuur wordt. En dat vuur ontstaat uit een verlangen. Vanuit welk verlangen doe jij wat je doet? Welke impact wil je hiermee hebben op jezelf, je omgeving, de samenleving, de wereld?

7 reacties op “Binnen buiten

 1. Heel mooi geformuleerd, Charlotte! En heel herkenbaar.
  Goeie start gewenst vanuit je nieuwe werkplek op Dok Noord.

  1. Dank je wel Koen voor de inspiratie! Altijd welkom he

 2. Mooi geschreven – en het beschrijft ook 100% waar ik zelf nu in sta: een jaar geleden met pensioen gegaan, een jaaropleiding Systemisch Werken gedaan en nu onder m’n eigen stoom familieopstellingen begeleiden!

  1. Dag Heiko, dank je voor je feedback. Wat een mooie evolutie heb jij doorgemaakt.Veel plezier er mee.

 3. Mooi en raak! Dat wakkerend vuur voelen is zooo zalig.

  1. Dank je voor je feedback Annelies, geniet van jouw vlam/vuur

 4. […] willen het juiste doen. Niet alleen voor onszelf en de ander, ook voor het geheel waar we deel van uitmaken. Vandaag, maar ook later […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *