Ready to do it your way?

Soms krijg je van die kansen waar je heel dankbaar om bent en waarvan je je afvraagt hoe die tot bij jou geraakt zijn. En soms ga je op zoek naar kansen maar blijven de deuren dicht. Wel, ik geloof dat de dingen pas op je pad komen wanneer jij er klaar voor bent. Dus wanneer de deur van de opportuniteiten opent, kan je maar beter op de juiste plek klaar staan om erdoor te wandelen. Ieder op zijn manier.

Een voorbeeldje. Het verhaal gaat dat Frank Sinatra (1915 – 1998) zijn doorbraak zag toen hij op een bepaald moment aan het werk was als ober in een Club. Toen hij één van de grootste namen in de muziekindustrie in de Club zag zitten, greep hij zijn kans. Hij maakte een tafel vrij naast de man, klom erop en zong. Zijn baan als ober kon hij vergeten, maar de rest is geschiedenis.

Kijk, je weet nooit wanneer jouw kans komt. En dat kan je niet forceren. We weten ook niet hoeveel kansen er zullen komen. We weten alleen dat we ze moeten grijpen wanneer ze komen. Voor sommigen, komt die kans op jonge leeftijd, voor anderen pas een stuk later of zelfs heel erg laat. Maar één ding is duidelijk: zorg dat je klaar bent tegen dat het zover is. Wetende dat er ontelbare anderen niet klaar zullen staan, is het jouw verantwoordelijkheid te zorgen dat je het dichtste bij de deur staat en het meeste geschikt bent wanneer de deur opent.

Met andere woorden:

  • Beheers je je vak en zijn je skills getraind? Frank Sinatra kende de man in de Club en was zich bewust van zijn invloedrijke positie in de muziekindustrie. Hij had zijn research gedaan en bouwde bewust aan zijn netwerk. Hij had een getrainde stem, kende zijn nummers en wist blijkbaar de juiste songs te kiezen om indruk te maken.
  • Is je persoonlijke ontwikkeling op peil om met succes om te gaan? Want ook al krijg je misschien een mooie kans, als je niet met het bijhorende succes kan omgaan, dan laat je het beter aan je voorbijgaan. Frank Sinatra durfde risico’s te nemen, had voldoende zelfvertrouwen om zijn kans te grijpen, was bereid erg hard te werken en was in staat om met het bijhorende succes om te gaan.
  • Is je persoonlijk verhaal duidelijk en begrijpt je doelpubliek wie je bent, waar je voor staat, hoe je doet wat je doet en waarom? Geen makkelijke vragen, zeker niet als het over jezelf gaat. Maar dat gold ook voor Frank Sinatra. Hij had een grote aantrekkingskracht op de tieners van die tijd (de zg. bobbie soxers), die een heel nieuw publiek waren voor populaire muziek. Deze muziek was tot dan toe voorbehouden aan volwassenen, en Sinatra werd zo het eerste tieneridool.

Wanneer en hoe dikwijls die deur opent, is voor iedereen anders. Maar als ze opengaat, ben jij dan klaar om er vol vertrouwen door te wandelen?

Ook al weet je nu nog niet precies van welke kans je precies droomt of uit welke hoek die kan komen, toch kan je je proactief voorbereiden. Door voortdurend je skills te verbeteren en te investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Zitten, wachten en dromen levert niks op. Op het einde van ons leven riskeren we vooral spijt te hebben van de dingen die we niet deden, van de gemiste kansen zeg maar. Dus werk hard. Do it your way, maar doe het. Luister maar. Frank Sinatra, My Way

Bron: When the Door of Opportunity Opens (Chris Widener)

 

1 reactie op “Ready to do it your way?

  1. […] De afgelopen weken heb ik voor mezelf duidelijk een verschil opgemerkt. Terwijl er vorig jaar nogal wat deuren dicht bleven, gaan er nu heel wat open. En dat is zalig, want het gaat precies vanzelf. Wat niet helemaal klopt. Ik ben gewoon ready to do it my way! […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *