Deel dit bericht

Een minderheid kiest ervoor. Voor beperkingen. Die geloven dat minder meer is en worden niet steeds begrepen. Beperkingen komen creativiteit vaak ten goede. Maar de één kan beter om met beperkingen dan de ander.

Maar nu zijn ze onontkoombaar voor iedereen, in meerdere of mindere mate. En wil ik jullie aanmoedigen in de mate van het mogelijke te focussen op wat wel kan. Al is dat niet veel voor sommigen. Genieten van de ondergaande zon, een lekkere maaltijd, rustig doorwerken, een goed gesprek, een hilarisch filmpje, een boek, iets kleins maken of schrijven, een wandeling met een vriend(in)…

En ja, daar is moed voor nodig. Want er is angst. Rondom ons, in de media en misschien ook wel diep in jou. Angst is een beladen gevoel. We voelen het liever niet. Maar soms mag en moet je angstig zijn. Op een gezonde manier als het kan. Het heeft geen zin je angst (of elk ander gevoel trouwens) te ontkennen of te vermijden. Laat het toe. Het heeft je iets te vertellen. Want angst is het begin van moed. Moed die we nodig hebben om te durven doen wat nog kan en mag en wat jij nodig hebt. Om op die manier voor jezelf en elkaar te zorgen. Vanuit een geloof van de mogelijkheden. En betekenis toe te voegen aan jouw bestaan en dat van anderen. Mark Twain (1835 – 1910) zegt dat veel mooier.

Courage is not the lack of fear. It is acting in spite of it.

Kijk maar rondom jou, je vindt vast voorbeelden, mensen die moedig zijn en ondanks hun angst mooie dingen doen. Ik voeg er graag nog twee extra voorbeelden aan toe.

Frida Kahlo (1907 – 1954) is een Mexicaanse surrealistische kunstenares die naar aanleiding van haar fysieke beperkingen begon te schilderen. Als zesjarige kreeg ze kinderverlamming en op haar achttiende werd ze betrokken in een zwaar ongeval met als resultaat ontelbare operaties waardoor ze maanden aan haar bed was gekluisterd. Het was toen dat ze besloot te gaan schilderen en ze is dat blijven doen. Kahlo heeft 143 schilderijen nagelaten, waarvan 55 zelfportretten.

Frida Kahlo (1907 – 1954) an het schilderen in bed, anoniem, 1940

Henri Matisse (1869 – 1954) die op rijpere leeftijd maar in hetzelfde jaar overleed als Frida Kahlo, liet zich niet stoppen door zijn fysieke beperkingen. Door een verkeerd verlopen operatie was Matisse aan de (rol)stoel gebonden, kon hij niet meer uitgebreid staand schilderen. De oplossing vond hij in het werken met geverfd papier (papiers gouaches), waarin hij vormen uitknipte die hij weer voor het grotere werk gebruikte. Of hij schilderde gewoon vanuit zijn bed op de muur met een verlengd penceel.

Frida Kahlo (1907 – 1954) an het schilderen in bed, anoniem, 1940
Matisse at the Hôtel Régina, Nice, c. 1952

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang de nieuwsbrief

Tweemaandelijks inspiratie in persoonlijke ontwikkeling voor ondernemers en leiders inclusief het gratis ebook “Waarom de meeste ondernemers werken met mensen moeilijk vinden. En hoe dat niet zo hoeft te zijn.”