Uitnodiging

A simple event can awaken within us a stranger totally unknown to us. To live is to be slowly born. (Antoine de Saint-Exupéry: 1900 - 1944)

Voor één keer begin ik met waar ik het niet over zal hebben. En houd je vast, het is een hele lijst. Om te eindigen met waarover ik het wel wil hebben met jullie, en jullie misschien ook met mij. Ik ben benieuwd.

Maar eerst, waar ik het dus niet over wil hebben is:

 • Hoe mijn bewustzijn voelbaar moment per moment opschoof en ik steeds verder mee ging in de nodige maatregelen. Zowel privé als professioneel.
 • Hoe selectief ik met de berichtgeving om ga, filter door gesprekken met mijn huisgenoten en meteen mijn net verlopen lidmaatschap van De Correspondent vernieuwde.
 • Hoezeer ik geniet van de vertraging, verstilling en verdieping, al schrijvend, mediterend, slapend, lopend en op de yoga mat.
 • Hoe geïrriteerd ik ben bij de talrijke online trainings en coachings waar je nu absoluut nood aan moet hebben.
 • Hoe overweldigd ik me voel door alle meningen, initiatieven en gedeelde ervaringen op de social media.
 • Hoeveel bewondering ik heb voor de haalbaarheid van thuisonderwijs en zelfstudie en de organisatorische slagkracht van de scholen.
 • Hoe verslagen ik me kan voelen bij het medeleven met het leed in de wereld.
 • Hoe dankbaar ik ben dat onze meisjes dichter bij elkaar komen.
 • Hoe onrechtvaardig deze toestand is want mensen gaan niet met gelijke rechten door deze crisis.
 • Hoe opgelucht ik me voelde toen ik in een telefoongesprek met een vriend voor het eerst benoemde dat ik bang ben. En mijn gesprekspartner aan de andere kant van de lijn dezelfde bekentenis deed. En hoe destabiliserend dat blijkt te zijn voor onze inner circles.
 • Hoe mijn hart zich warmt aan de mooie solidariteitsacties. En de zon.
 • Hoeveel bewondering ik heb voor de helden out there. En het zijn er veel, in vele gedaanten.
 • Hoe confronterend deze periode is. Mijn controlefreak en optimist kregen serieus tegenstand. En mijn hooggevoeligheid zwaaide de plak.
 • Hoeveel ik hou van een kluizenaarsbestaan.
 • Hoe lastig ik het vind toe te geven dat op sommige momenten de oordelen heel spontaan mijn gedachten vullen.
 • Hoe kostbaar het advies van mijn dierbaren me is.
 • Hoe hoopvol ik me het ene moment voel over een mogelijke versnelling van de transitie en me het volgende moment totaal radeloos voel bij de idee dat het nadien wel weer life & business as usual zal zijn.

Waar ik het wel over wil hebben met jullie is de hoogst persoonlijke uitnodiging die deze crisis voor ieder van ons inhoudt. Waartoe nodigt deze situatie jou uit? Welke uitdaging komt nu heel helder bovendrijven? Mocht je ze nog niet zien, wees ontvankelijk en waakzaam.

Voor mij is het een belangrijke episode op mijn weg van wilskracht naar overgave. Een uitnodiging de weerstand los te laten, te aanvaarden wat is, de bijhorende emoties toe te laten en er hier en nu mee aan de slag te gaan. En ik hoop dermate te kunnen oefenen zodat ik het tot een gewoonte maak die vast deel wordt van mijn manier van leven.

Met welke uitnodiging ga jij aan de slag? Welke nieuwe “jij” staat op het punt geboren te worden?

A simple event can awaken within us a stranger totally unknown to us. To live is to be slowly born. (Antoine de Saint-Exupéry: 1900 – 1944)

 

6 reacties op “Uitnodiging

 1. Hallo Charlotte,

  Bedankt voor je inzichtelijke “post”. Het is inderdaad een speciale periode voor ieder van ons. Ik merk bij mezelf dat dit een moment is om te meten (en dus te weten) hoe groot mijn wilskracht wel is en hoe klein soms mijn vermogen tot overgave en loslaten. Het is dus zowaar afzien dan. Weerstand loslaten? Niet eenvoudig. Maar het dwingt me wel om écht te weten wat mijn passies zijn, mijn uiteindelijke doel en dat dan op te schrijven en toe te passen wanneer deze crisis voorbij is. Ik laat je weten wanneer mijn “nieuwe ik” geboren wordt. Gelukkig zijn zij waarbij dit proces snel gebeurt.

  1. Dag Stef, hoe bijzonder dat jij je wilskracht en overgave meet/weet. Idd, een uitdaging, die weerstand loslaten. Want die is vertrouwder dan de overgave. “Familiarity” is het meest krachtige stuk in menselijk gedrag. Laat het proces maar lopen, je mag erop vertrouwen dat dat is wat er nodig is voor jou. En hou moed en blijf gezond. Dank je voor je mooie getuigenis. Charlotte

 2. Zeer herkenbare mix van emoties rond de Corona-crisis, Charlotte. Dank je wel om dat zo sensibel en welsprekend te vertolken.

  1. Met veel plezier Philippe, dank je voor je mooie feedback. Deze tijd biedt me ruimte om me bewust te worden van het plezier en de betekenis die ik vind in schrijven. En daar ben ik dankbaar om. Blijf gezond en zorg goed voor jezelf en je dierbaren. Warme groet Charlotte

 3. Dag Charlotte,
  blij met wat je schrijft en het resoneert met mij:
  ik geniet ook van het kluizenaarsbestaan, nadat de weerstand tegen deze nieuwe situatie weg ebde. wat het voor mij ook betekent is het toelaten, aanvaarden, mee deinen en in de overgave gaan. Ik zie ook de sterktes ervan en de nieuwe opportuniteiten dat het biedt. stay healthy & safe! en hopelijk tot binnenkort eens 🙂

  1. Dag Sabine, fijn te lezen dat het je blij maakt en dat het resoneert. En het beste met het oefenen in het loslaten van de weerstand en in de overgave gaan. Hopelijk komt er een voldoende groot draagvlak voor een broodnodige bewustzijnsrevolutie. Blijf gezond en goed zorgen voor jezelf en je dierbaren. En tot bij een latere gelegenheid. Charlotte

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *