Moodplanning

“A professional is someone who can keep working at a high level of effort and ethics, no matter what is going on – for good or ill – around him or inside him.” Steven Pressfield (1943)

Je zal het vast wel herkennen. Plannen in overschot, steeds langer wordende to do lijsten, al die leuke en interessante opportuniteiten waarmee we iets willen doen, de non-stop communicatiestroom in onze mail en social media. Bovendien spelen er zich ook voortdurend allerlei veranderprocessen af. Plus alles wat er naast onze creatieve praktijk dient te gebeuren. Gek maken we onszelf soms. Ik toch in ieder geval. En nogal wat van de creatieve ondernemers rondom mij ook. Hoewel we best gemotiveerd zijn en aan energie meestal geen tekort hebben. Waarom is het dan zo moeilijk om te doen wat we gedaan willen krijgen en daar zelfs energie van te krijgen? Als solo-ondernemers kiezen we toch ons eigen pad in de overtuiging dat het misschien niet het gemakkelijkste pad is, maar wel het pad met de meeste voldoening en vrijheid, toch?

Structuur wordt vaak geopperd als sleutelwoord. En tegelijk hoor ik velen zeggen dat structuur nu eenmaal niet samengaat met een creatieve geest. Dat de chaos een vruchtbare voedingsbodem is. Dat we zelfs rebelleren tegen regels en afspraken, ook al hebben we die onszelf opgelegd. Kan zijn. Ik weet het niet.

Maar wat gaat er dan wel goed samen met een creatieve geest?

  • Routine. Ja echt. Geloof het of niet. Mason Currey schreef er het inspirerende “Daily rituals, how artists work” over. Al gunnen we onszelf op tijd en stond een nieuwe routine natuurlijk die dan terug beter werkt.
  • Vrijheid, ja. Want we verzetten ons tegen opgelegde formats en vinden discipline eigenlijk een lastig woord.
  • We tonen een enorme werkkracht als we er met hart en ziel in geloven.
  • Onze sterke zelfsturing, liefst vanuit ons hoofd, hart en buik. En vooral niet door iemand anders.

Welke omstandigheden gaan vaak samen met creatieve solo-ondernemers?

  • We zijn vaak thuiswerkers, fulltime of parttime: in alle vrijheid, schoonheid en met enkele pittige valkuilen.
  • Sommigen onder ons zijn mama of papa in hoofd- en bijberoep.
  • Anderen hebben geweldige en sterke partners die op hun beurt weten wat ze willen in het leven waardoor ze regelmatig in het buitenland vertoeven.
  • En anderen hebben dit allemaal samen.

Daarom wil ik jullie graag laten kennis maken met de idee van MOODPLANNING. Dit komt neer op:

  • de taken doen die je wil doen
  • op jouw manier
  • in de omgeving die het beste inspeelt op hoe jij je er bij voelt
  • en jou zo het beste resultaat oplevert.

Klinkt dit aanlokkelijk? Rol je mouwen dan maar al op. Want het is geen “walk in the park”, net als ondernemen. Maar wel heel zinvol. Zo ga je er mee aan de slag:

  1. Creëer inzicht in jouw taken. En doe dit grondig. Breng in kaart welke taken je tijdens een doorsnee werkmaand/week uitvoert of uit te voeren hebt. Wees volledig en specifiek. Elke taak begint met een werkwoord. Een blogpost schrijven bestaat voor mij uit 5 taken:
    1. opzoekingswerk onderwerp
    2. schrijven first draft
    3. redactie tot final draft
    4. publicatie op de blog
    5. delen via de social media (na het versturen van mijn newsletter)
  1. Groepeer gelijkaardige taken in clusters. We geloven niet in multitasking, maar wel in “serial tasking”. Dit betekent gelijkaardige taken als een reeks inplannen en uitvoeren. Dit zorgt voor minder productiviteitsverlies omdat we niet telkens van mood hoeven te schakelen tussen de verschillende taken. Wat je dan weer positieve energie en een aanhoudende motivatie oplevert. Als thuiswerkende solo-ondernemers hebben we een hoop professionele en privé taken. Breng beide in in deze oefening. Ze maken allebei deel uit van jouw leven en jouw takenlijst. Jij hebt maar één hoofd en één paar handen om deze aan te pakken. En maar één week per week om het allemaal te klaren.
  2. Verken de “mood” die bij deze clusters hoort. (Wanneer ik bvb. administratie doe):
    1. Welke acties onderneem je? (korte taken zoals telefoneren, online bankieren, overzichten aanvullen, remindermails schrijven en versturen)
    2. Hoe gedraag je je tijdens het uitvoeren van die taak? (Ik ben gefocust, werk snel, breng orde op mijn bureau en in ons huis, pragmatisch en beperkt in tijd)
    3. In welke omgeving werkt dit het best voor jou? Alleen? In gezelschap? (Aan mijn thuisbureau, alleen, waar ik alles bij de hand heb, ook een geschilde appel in partjes gesneden)
    4. Op welk moment voer je die taak het beste uit? (op maandagochtend, wanneer ik er nog een beetje in moet komen, ik kom pas traag op gang, en liefst met een deadline door een volgende geplande afspraak. Anders blijft dat duren en laat ik me te veel afleiden door de social media en huishoudelijke taken).
    5. Is het dan stil, speelt er muziek of sluit je je af van gezellige achtergrondgeluiden? (ik zet wel eens een klassiek muziekje op, al vergeet ik dat vaak, ik denk er gewoon niet aan, ik zit in een snelle doe-modus, meestal is het stil)
    6. Wat speelt er zich af in je hoofd? Welke dialoog voer je met jezelf? (Een soort mini vuurwerk waarin allerlei taken door mijn hoofd flitsen. Ook iets van komaan, we beginnen er terug aan. Eerst even alles op een rijtje krijgen en in orde zetten en dan kan ik me voor de rest van de week bezig houden met wat me echt interesseert).
  3. Plan deze clusters van taken met bijhorende mood bewust in tijdens jouw week. Hoe is jouw energieverloop tijdens een normale werkdag en week? Ochtend- of avondmens? Wat is je werkelijk beschikbare tijd en ruimte? En wanneer zou je het liefst niet werken? Op welke plaatsen kan je dat doen? Aan je thuisbureau? Bij klanten? In je leeszetel? In je atelier? Op je co-working space waar je deeltijds werkt? In de auto onderweg? Of op de trein?
  4. Down-time is noodzakelijk. Hoe fijn we ons werk ook vinden, we hebben ontspanning nodig. Dus laat steeds ruimte voor down-time, dat is vrij in te vullen tijd met waar je op dat moment zin in hebt. Dus dat weet je niet op voorhand. Blanco tijd dus. Maar wel voor jou.

Mocht je je hier niet meteen meester over zien worden (wat ik volkomen normaal zou vinden), lees dan zeker deze blogpost over “de strijd met structuur” van Sharon Duverger, oprichtster van Zonen09, de patronenshop voor jongenskledij die je helpt en inspireert te maken wat nog niet bestaat. Een mooier voorbeeld van zelfkennis, daadkracht en schakelen met betrekking tot moodplanning kon ik zelf niet verzinnen. Heel inspirerend. Waardoor het hopelijk een stuk haalbaarder zal voelen.

Wanneer je hiermee aan de slag gaat en je het implementeert, besef dan dat je mogelijks een volledig nieuwe routine aan het installeren bent. Routine is de som van vele gewoontes. We weten hoe moeilijk het kan zijn één gewoonte te veranderen. Dus dit is stevige koek. Elke nieuwe routine komt met veel energie bij de start, twijfel onderweg en een mogelijke terugval. Dat is volkomen normaal. En bijsturen is toegestaan natuurlijk.

En dan ja, dan komt er iets tussenfietsen. Ik weet het, ik hoor het jullie denken. En hop, daar gaat een bepaald blok. Maar de deadlines blijven. Dat is deel van de realiteit. Dus heb je te herplannen. Wat spant, want je wordt gedwongen van je moodblocks af te wijken. Terwijl die net zo goed bij je pasten. Een dip kondigt zich misschien wel aan. Maar gelukkig zijn we flexibele wezens. We herschikken de prioriteiten en herplannen. En dan stellen we ons in de mood die nodig is om onze deadlines te halen. Ook al past die misschien niet bij het moment. En dat kan prima. Want we weten precies welke de bepalende elementen zijn om onszelf in die noodzakelijke mood te stellen. We kennen het soort omgeving, het soort muziek, welke boodschappen we onszelf te geven hebben, waar we intussen graag op knabbelen of van sippen, wat we hiervoor bij de hand willen hebben… Dan halen we onze superkracht boven en stappen in de geschikte mood door het gedrag te stellen dat er mee samenhangt en voor de omgeving te kiezen die er bij hoort. En zo wordt die mood een soort van herprogrammeringstool. Eentje die we nu en dan kunnen inzetten. Maar niet voortdurend.

Ben benieuwd naar jullie feedback en wie hiermee aan de slag gaat. Veel succes.

4 reacties op “Moodplanning

  1. Dank je Charlotte. Het voelt voor mij aan als de enige tool die mij past. Ik ben je heel dankbaar voor je inzichten en het aanreiken ervan. Ik ben ervan overtuigd dat vele andere gelijkaardige ondernemers hier mee verder kunnen.

    1. Graag gedaan Sharon. Hopelijk is het het begin van de ontdekking van deze waardevolle tool voor velen. Er zit zoveel in, voor je zaak en voor jezelf.

  2. Hoi Charlotte,
    Deze blog stond nog in mijn ’te lezen’ lijstje, vandaar mijn late reactie. Ik herken mezelf heel sterk in de blogpost van Sharon en vind je blog over moodplanning interessant. Bedankt, ik ga er mee aan de slag!

    1. Hey Angélique,
      Het is voor velen herkenbaar. Goed plan, veel succes ermee. Ben benieuwd te horen hoe het loopt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *