De kracht van stilte

De laatste dagen was er van alles in de pers rond kunstbeleving dat mijn aandacht trok. Omdat ik erin vond waar ik zo’n behoefte aan heb.

Van “God is a DJ” tot “God is an artist”. En de rol die kunstblockbusters (Rembrandt in het Rijksmuseum, Rothko in Den Haag, Matisse in Tate, Borremans in Bozar, Berlinde de Bruyckere in SMAK) spelen in onze zoektocht naar zingeving. Gekoppeld aan het gevoel tot een groep te behoren. Zo wordt kunst gedemocratiseerd en flirt het met de grens van entertainment zoals sport. Momenteel geen mooier voorbeeld te vinden dan “Iedereen kampioenen” hier in mijn Buffalo stad.

Tot hedendaagse kunst (terug) in dialoog met enkele idyllische dorpen. Onder de kerktorens en tussen de glooiende heuvels van de Vlaamse Ardennen loopt de tentoonstelling PASS. Kunstenaar Kris Martin, inwoner van Mullem, nodigde Jan Hoet Junior uit om als curator voor PASS kunstenaars, kunstwerken en locaties te selecteren. Hij wil de kunstenaars uitdagen om na te denken over nieuw werk, specifiek voor deze ruimtelijke en inhoudelijke context. Zo wordt het landschap op een ludieke, uitdagende en ‘natuurlijke’ manier ingenomen door kunstenaars die zich door de omgeving laten inspireren.

Voor Kris Martin is harmonie het ordewoord.

“Twintig jaar geleden ging het allemaal over confrontatie. Moderne, hedendaagse kunst versus het rurale gegeven. Nu is het wonderbaarlijk om te zien hoe de kunst zich inschrijft in het landschap. Dat vind ik een goede evolutie. Kunst ontstaat altijd uit de dagelijkse realiteit en keert er door deze expo ook naar terug. Waardoor de kunst op een voorzichtige manier opgaat in de omgeving.”

Om ten slotte uit te komen bij de opmerkelijke installatie “Quiet is the new loud” van O+A op de Brugge Triënnale. (De morgen). Dit kunstenaarsduo onderzoekt de relatie tussen geluid en ruimte. Bezoekers wandelen met een zilverkleurige ballon langs het parcours. Geluidjes geven je richtlijnen en stimuleren naar de ruimte te luisteren. Want in een wereld die steeds meer verstedelijkt brengt voortdurend lawaai ook stress met zich mee. Deze installatie is een uitnodiging om de stilte te appreciëren. Wat in Brugge nog denkbaar is. Het is een promotie voor waardevolle stilte die denkruimte schept. Denkruimte die zeldzaam is in onze steeds versnellende cultuur.

Hmm, laat ik dan toch maar voor de echte stilte gaan. En ook eens rustig langs PASS fietsen komend lang weekend. Benieuwd wat me daar duidelijk zal worden.

Maakt stilte deel uit van jouw werkritme?

foto: Matthieu Ronsse een betonnen atelier © Christophe Vander Eecken, vzw PASS

2 reacties op “De kracht van stilte

  1. Net terug van een week in New York waar je echt horendol wordt van al het verkeerslawaai, de sirenes, het gedreun en gejengel van muzak dat uit alle shops naar buiten golft, het oorverdovende gekrakeel in cafés en restaurants, het gebrom en gezoem van airco units, het gedender van de subway, … Ik heb me een namiddag in de NY Public Library verschanst om op adem te komen …

    1. Mooie schuilplaats heb je gekozen Philippe. Mooie rol van de architectuur ook.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *