Carrièreswitch

Een carrièreswitch. Een droom van velen. De verdienste van een minderheid. En daar zijn heel wat verklaringen voor.

Aan de basis van een carrièreswitch ligt de goesting in verandering. Voor de mens als lerend en zingevend wezen is dat helemaal niet zo verwonderlijk. Voel je een sterke behoefte je loopbaan om te gooien of met iets anders bezig te zijn? Er zijn verschillende mogelijkheden. En daar is een carrièreswitch één van. Eén ding is zeker, het brengt je vast dichter bij “doen wie je bent“.

Al eens gedacht een passieproject uit te bouwen?

Je bent al jaren gefascineerd door een bepaald onderwerp of activiteit. Maar het is er nooit van gekomen er iets mee te doen. Waarom niet hier en nu starten? Te beginnen met een eerste kleine stap. En je er dan stap voor stap in te verdiepen. Door er elke dag iets kleins rond te doen. En te zien waar het je brengt. Niet alles wat we graag en goed doen hoeft geld op te brengen. Het kan een gezond tegengewicht vormen voor je professionele activiteiten.

Een uit de hand gelopen hobby professionaliseren is ook een mogelijkheid.

Heb je een hobby die je met veel passie en plezier uitoefent en waar je best veel tijd in stopt? Krijg je wel eens de suggestie “je zou daar iets mee moeten doen”? Waarom je talenten en verworvenheden niet delen met anderen? Dat kan heel vervullend en betekenisvol zijn. En ook hier, wie weet waar het je brengt eens je jouw netwerk mobiliseert vanuit een nieuwe ambitie? Van hobby over bijberoep naar hoofdberoep is een veel genomen evolutie.

De veelbesproken carrièreswitch kan natuurlijk ook.

Mensen die bij me binnenwandelen en zeggen. “Ik heb altijd al “nieuw beroep x” willen worden en nu is het aan mij. Ik ga er voor”. Daarin heb je de springers die een start heel goed voorbereiden, hun job opgeven en springen. En je hebt ook de carrièreswitchers die er stap voor stap voor gaan. Te beginnen bij het zorgvuldig kiezen van opleidingen, het verzamelen van informatie, kennis, ervaring, netwerk om dan geleidelijk aan de activiteiten op te starten. Meestal vanuit een bijberoep als zelfstandige in combinatie met een andere job.

Een carrièreswitch is zowel mogelijk als zelfstandig ondernemer dan als werknemer. Loopbaanbegeleiding kan helpen helderheid te brengen in welk pad jou het beste ligt. Al dan niet met de loopbaancheques van de VDAB.

Ben je toe aan wat inspiratie? De carrièreswitchers is de coolste interviewblog voor carrièreswitchers. Dat een carrièreswitch moeilijk maar niet onmogelijk is, had je wel al begrepen. Misschien kunnen deze sollicitatietips voor carrièreswitchers helpen.

Kies je voor eigen activiteiten, wees voorbereid, want ondernemen is een extreme vorm van persoonlijke ontwikkeling.

"Het gaat niet over jezelf veranderen in functie van de markt, maar wel over het benaderen van jouw markt in functie van wie jij bent."

Meer info over het boek

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan en ontvang tweemaandelijks inspiratie in persoonlijke ontwikkeling voor ondernemers en leiders.