Weten en kunnen

De schoonheid van de werken van Rembrandt hebben een overweldigende en verstillend effect op me. Telkens wanneer ik een museum voor de eerste keer bezoek, hoop ik op een Rembrandt in de collectie en ga ik er in het register naar op zoek. Groot is mijn vreugde wanneer er één (of meerdere) te zien zijn. Niet omdat ik die dan van één of andere bucket list kan schrappen, want ik heb er al heel wat gezien, en ze opnieuw te zien krijgen vind ik even waardevol. De beleving is gewoon elke keer opnieuw intens genieten. Ik kan er uren naar kijken, of het nu gaat om een schets, een intiem geschilderd portret of een grandioos bijbeltafereel. De techniek is zo verbluffend, de gevoeligheid zo overweldigend, het meesterschap druipt eraf. Het raakt me keer op keer en telkens loop ik er minstens een paar keer langs in het museum vooraleer ik er afscheid van kan nemen. Want zo voelt het echt, ik neem dat afscheid van een goede vriend met wie ik een heel bijzonder moment doorbracht.

En nadien stel ik me telkens de vraag: hoe komen die meesters tot dat meesterschap? Dat is zo uitzonderlijk. Wel, Rembrandt, die heeft keihard gewerkt. Zijn hele leven lang. Waardoor hij natuurlijk heel veel wist over de schilderkunst, zijn onderwerpen en de materialen. Hij liep vooruit op zijn tijd en durfde te experimenteren waar anderen kozen voor de veilige, commerciële aanpak. Zelf omschrijft hij het als volgt:

“Try to put well in practice what you already know, and in so doing, you will in good time, discover the hidden things you now inquire about. Practice what you know and it will help to make clear what now you do not know. “(Rembrandt van Rijn 1606 – 1669)

Hoeveel boeken heb jij op je boekenplank staan? Hoeveel cursussen? Hoeveel diploma’s en certificaten verzamelde je dusver? Welke van die kennis zet je om in actie? Welke van de toekomstig geplande cursussen vindt haar oorzaak in de ervaring van een gebrek? Of is het eerder in de behoefte van het gulzige brein? Wie laat het kunnen bepalen wat er nog moet gekend worden? Of laat je het kennen bepalen wat je ooit hoopt te kunnen?

 

Rembrandt_Moederlezend_1629
Rembrandt van Rijn, Moeder lezend, 1629

 

Rembrandt_zelfportret_1661
Rembrandt van Rijn, zelfportret, 1661

 

Rembrandt_philosopher-reading-1631
Rembrandt van Rijn, de lezende filosoof, 1631, olie op paneel, 60 x 48 cm

 

 

2 reacties op “Weten en kunnen

  1. Ik ken de werken van Rembrandt nog niet zo goed, maar dat kan dus nog komen. Dank je Charlotte, voor je alweer zo mooi geformuleerde gedachten.

    1. Graag gedaan, duik er maar eens in, in Rembrandt. Meesterschap ten top!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *