Albert Einstein

“Try not to become a man of success. Rather become a man of value.”

Wat ik begrijp van Einstein.

Al ben ik alles behalve een vrouw van de wetenschap, Albert Einstein (1879 – 1955) behoort tot mijn helden. Ook al begrijp ik geen snars van zijn wetenschappelijk nalatenschap. Zijn werkethiek en zijn gedrevenheid een bijdrage te leveren aan de wetenschap en de maatschappij, vormen een voorbeeld voor elke bewuste ondernemer na hem.

In 1915 schoot hij met zijn algemene relativiteitstheorie de hoofdprijs af. Zijn grootste wapenfeit lag er dus op 36-jarige leeftijd. Zes jaar later won hij de Nobelprijs voor de natuurkunde. Zowat de hoogst mogelijke erkenning voor een wetenschapper. Maar dat betekende alles behalve het einde van zijn harde werk. Hij bleef nog 34 jaar doen wat in zijn vermogen lag. Zeven jaar voor het einde van zijn leven werd er een medisch probleem vastgesteld dat hem geregeld gedurende enkele dagen velde van de pijn. Maar telkens bleef hij doorwerken. Hij deed voort, pijn of niet, tot de laatste snik zeg maar. Zelfs tot op de dag van zijn dood. In het ziekenhuis waar hij overleed werd de onaffe versie gevonden van een speech voor de Israëlisch televisie waar hij op dat ogenblik aan werkte.

Hij was een man vol overgave. Terwijl hij natuurlijk bevoordeeld bleek te zijn. Uit een autopsie vele jaren na zijn dood (1999, zijn hersenen werden zolang bewaard) bleek dat zijn hersencentrum dat gebruikt werd voor wiskundig denken, ruimtelijke herkenning en bewegingsinzicht 15% breder was dan normaal. Zijn gave lag in de combinatie van zijn fysisch hersenvoordeel en zijn stalen werkethiek. Die hersenen kreeg hij gratis en voor niks op de dag van zijn geboorte neem ik aan. Maar voor het resultaat heeft hij lang en hard gewerkt.

Velen onder ons hebben een talent waarmee we een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij, de economie, onze directe omgeving, ons vak. Iets waar we zelf heel warm en enthousiast van worden. En waar we goed in zijn. En daar ligt de sleutel tot onze zelfrealisatie. Op dat kruispunt kunnen we ons volle potentieel waarmaken en onze omgeving (inclusief onszelf) verblijden. Wat volgens mij veel waardevoller is dan de wereld te “verbruiken” met het geld dat we erin verdienden door te doen waar we goed in zijn en goed voor betaald worden. Er is meer mogelijk.

“Try not to become a man of success. Rather become a man of value.” (Albert Einstein)

Deze quote vat het mooi samen. Einstein koos voor een waardige dood en weigerde een experimentele operatie die mogelijks zijn leven zou verlengen. Zijn antwoord op de vraag van de chirurg was: I have done my share, it is time to go. I will do it elegantly.

Met een beetje geluk hebben we nog tientallen jaren voor ons liggen om onze ambities waar te maken. En toch zie ik zoveel ongeduld en onrust. Afgelopen zaterdag ontmoette ik talrijke jonge ondernemers op de Business Date van Bryo (VOKA Oost- en West-Vlaanderen). Met zoveel vragen. Zoveel mogelijkheden. Zoveel ambitie. Dan denk ik. Relax, doe voort en zorg dat het zinvol is.

En oh ja, als je team- of huisgenoten klagen over je rommelig bureau, kan je Einstein nog steeds overtuigend citeren.

“If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what, then, is an empty desk a sign?”

albert-einstein-office-ralph-morse-life-magazine-700x692 Albert Einstein’s bureau enkele uren na zijn dood op 18 april 1955. (Ralph Morse, Time & Life Pictures, Getty Images)

Deze foto van zijn bureau werd het laatste iconische beeld van de grote wetenschappelijke denker. Kort na zijn overlijden werd hij opmerkelijk snel gecremeerd en er werden geen foto’s meer gemaakt van de man. Goed bekeken van die fotograaf.

Bron: James Clear, Albert Einstein’s Incredible Work Ethic: Lessons on Creativity and Contribution. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *