Ruimte voor creativiteit

We hebben voortdurend ideeën nodig. Niet alleen voor onze opdrachten. Maar ook voor de ontwikkeling van onze activiteiten. Zelfs over hoe we met elkaar omgaan. Zowel professioneel als privé. Want zeg nu zelf, zo maar een verjaardag vieren vinden we nogal gewoontjes. Liefst hebben we toch een idee, thema of invalshoek om het vorm en inhoud te geven.

Hoe we die ideeënstroom gaande houden is één vraag. Die dan vooral afkomstig is van mensen die ervoor gekend staan op tijd en stond met een goed idee te komen. Voor hen verwijs ik door naar een eerdere blogpost over het bewaken van de kwaliteit van je inspiratiestroom. Want de kwaliteit van je inspiratie bepaalt de kwaliteit van je ideeën. En dat is gelukkig niet enkel wat je voortdurend ziet, soms leest en af en toe deelt via je social media. Maar ook bewuster inspiratie opzoeken. We krijgen een hoop ongevraagde stimuli binnen. Net daarom is het zo belangrijk je eigen stimulistroom te organiseren.

Maar de ideeën komen niet voor iedereen vanzelf. Onze mate van creativiteit is voor 10% genetisch bepaald. Dus rest er voldoende ruimte om ons te laten beïnvloeden en vormen. Creativiteit heeft ook te maken met persoonlijkheidskenmerken zoals intellectuele nieuwsgierigheid, openheid voor nieuwe ervaringen, onconventioneel denken en doen. Deze kenmerken hebben zich gevormd zodra we onszelf jongvolwassen mogen noemen.

Dan blijft de vraag of je kan leren meer creatief te zijn. Ook al is het niet je natuur. Want we hebben er allemaal en overal de mond van vol, van de creativiteit en het belang van innovatie. Maar deze zijn jammer genoeg niet voor iedereen even toegankelijk. En ja, je kan je creativiteit positief beïnvloeden. Hieronder enkele eenvoudige suggesties.

  • Creëer voldoende down time. En ja, dat gaat helemaal in tegen de tijdsgeest. Ik weet het. Maar het is o zo nodig. Je hersenen hebben ruimte en tijd nodig om de overload aan informatie die we non stop binnen pakken om te zetten in inspiratie. En hiervoor is ruimte onontbeerlijk. We weten allemaal dat de boog niet altijd kan gespannen staan, dus hebben we zelf de spanning eraf te halen. Ook wanneer het over ons werkritme gaat.
  • Blijf in verbinding met jezelf. Door te doen wat je heel graag doet en waar je energie van krijgt. Maar ook door gebruik te maken van die verloren tussenmomentjes die zich gelukkig hier en daar voordoen. Zoals het moment waarop je wacht op de trein, bij de tandarts of in de rij in de supermarkt. Grijp niet naar je smartphone maar neem die tijd om rustig te zijn waar je bent en deel uit te maken van de context op dat moment. Niet meer en niet minder.
  • Maak van je smartphone een saaie telefoon. Zodat je niet hoeft te weerstaan aan de verleiding van de apps die erop staan. Neem die apps eens goed onder de loep. Heb je altijd en overal toegang nodig tot je calendar, gedeelde planning, mails, social media, website stats, newsletter reports enz? Of volstaat het een paar keer per dag (week?) tijd uit te trekken voor die tools? Of misschien is het zo dat de apps bepaalde periodes onontbeerlijk zijn. Maar andere periodes helemaal niet? Dan volstaat het ze tijdelijk te verwijderen in de overtuiging dat de dag je ze terug nodig hebt, je ze er gewoonweg terug kan op zetten.
  • Reserveer tijd om de knagers in je hoofd aan te pakken. Ben je de laatste tijd in gedachten veel benomen door bepaalde thema’s of concrete situaties? Maak er dan tijd voor. Zo sprak ik gisteren een onderneemster die per maand één week denktijd aanduidt waarin ze aandacht schenkt aan deze knagers om ze op die manier de baas te blijven. Knap toch? Ik koppel die knagers graag aan een activiteit in beweging (lopen, schrijven of wandelen) om ze de baas te blijven.
  • Verzoen jezelf met de mogelijkheid te falen. Al geloof ik niet dat falen bestaat. Er is alleen feedback. Want elke ervaring is een stap vooruit, of het nu een goede of een slechte ervaring is.

Allemaal makkelijker gezegd dan gedaan zou je nu kunnen denken. En ook hier is minder vaak meer. Dus kies één van de vijf bovenstaande tips, en doe die. Nu, vandaag. Ik ga fietsen (naar afspraken) en mezelf verliezen in het museum straks. Wat wordt het voor jou?

Rembrandt HiëronymusMijn lievelingsheilige (ik weet het, dit klinkt raar, maar zo is het) door Rembrandt. En hij nam meer dan een momentje voor zichzelf volgens de overlevering. Rembrandt, H. Hieronymus in berglandschap, 1653, ets, verzameling J. De Bruijn.

Bron: Tomas Chamorro-Premuzic, You can teach someone to be more creative, 23/2/15

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *