Portrettenspielerei

Wanneer je een portret van een kunstenaar naast zijn werk legt, herken je volgens jou dan dezelfde ziel erin? Het is een vraag die me bezig houdt sinds ik enkele weken terug startte met een Pinterest board “artists portraits”. En het antwoord lijkt “soms wel en soms niet” te zijn. Maar in ieder geval is het een heerlijk vraagstuk om mee te spelen. Kijk even mee hieronder en laat me weten of je het met me eens bent of niet.

Prachtig vind ik het portret van Gustav Klimt, dat naar mijn gevoel qua gevoeligheid en persoonlijkheid perfect past bij zijn schilderijen (De Kus).

En hetzelfde geldt voor Egon Schiele als je onderstaande bekijkt als je het mij vraagt. Net zoals voor Frida Kahlo, Francis Bacon, Henri Matisse, Mark Rothko en Rene Margritte.

Egon Schiele

Frida Kahlo

FridaKahlo, Yo y mis pericos, 1941

Francis Bacon in zijn studio

Sphinx-Portrait of Muriel Belcher, 1979, oil on canvas, 198.1 x 147.3 cm, The National Museum of Modern Art, Tokyo

Henri Matisse thuis, Nice, ca 1943 – door Roger Schall

Henri Matisse, Blue Nude II, 1952

 Mark Rothko 

Portret van Magritte door Lothar Wolleh, 1967

Maar Edward Munch zijn portret toont me een man die ik me helemaal anders had voorgesteld gebaseerd op de indruk die zijn werk op me laat.

Edvard Munch, de meisjes op de brug, 1927

En heb je deze charmante en verlegen Charlie Chaplin als eens gezien? Verbazingwekkend.

 

 

2 reacties op “Portrettenspielerei

 1. Dit doet me denken aan een vraag die ik me stelde toen ik kind was: is er een verband tussen iemand zijn naam en zijn uiterlijk & karakter? Ik maakte er een spelletje van om mensen hun voornaam te raden, of omgekeerd, om te raden welke van bvb 3 personen bij een bepaalde naam hoorde 🙂 Hoort een korte, krachtige naam bij een sterke persoonlijkheid? Hoort een lieflijke naam bij een romantisch iemand? Het klopte niet altijd, maar er zat toch wat in…

  1. Dag Bart,
   Das grappig, telkens ik iemand nieuw ontmoet toets ik ook altijd de match tussen de naam en de persoonlijkheid af. En nu sinds mijn board van artiestenportretten kan ik dat makkelijk ook doen rond de mensen die ik online ontmoet. Heerlijk vind ik dat.
   groetjes en tot binnenkort,
   Charlotte

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *