Less is more

Herkennen jullie dit? Op zondagavond het idee dat de komende week precies best wel o.k. is qua activiteiten. En op vrijdag sta je terug versteld van al het kunst-en vliegwerk dat er aan te pas kwam. Of die momenten dat je met jezelf de afspraak maakt het wat rustiger aan te doen. En je “fear of missing out” aan de kant te schuiven. Om jezelf vervolgens enthousiast te horen vertellen wat je allemaal beleefde de afgelopen dagen.

Ik zie rondom me mensen met veel afspraken, volop in beweging, vanalles aan het worden, heel wat aan het doen. Non stop aan het denken. En verlangend naar rust. Dat zal zeker met de aantocht van de vakantie te maken hebben. Maar het valt niet te ontkennen. Velen onder ons zijn drukker bezig dan we eigenlijk zouden willen. Nochtans, hoe we onze dagen vullen (en bij uitbreiding ons leven inrichten) is onze eigen verantwoordelijkheid. Het vloeit voort uit de keuzes die we maken.

Vaak krijg ik klanten die worstelen met keuzes. Belangrijke keuzes. Om nog maar te zwijgen van alle triviale keuzes die we te maken hebben. In de kleinste details toont de keuzestress zich soms het hevigst. We willen veel en kunnen niet kiezen. De vraag is dan. Hoe kiezen we?

Er zijn er nogal wat die voelen wat de juiste keuze of beslissing is. Die zeggen heel neutraal en beslist “ik doe dat gewoon”. Er zijn er die denken, afwegen, bespreken, vergelijken, besluiten, terug aftoetsen, overdenken, kiezen en blijven twijfelen. Er zijn er ook die niet denken. En gewoon doen. Om nadien versteld te staan van wat er eigenlijk allemaal gaande is. En soms nemen de beslissing jou.

Laat de komende vakantie een uitnodiging zijn om eens atypisch voor jou om te gaan met keuzes. Gewoon, om eens te zien wat jou dat leert en oplevert. Ben je een denker, schakel naar doen. Ben je een doener, stop en denk na. Ben je een voeler, sta stil en bevraag je gevoel.

Zo ga ik de vakantie intrekken zonder voorbereid huiswerk. Wie me al een tijdje leest, weet dat dit atypisch is voor mij. Ik ga mijn inspiratiezaadjes eens niet voorbereiden aan de hand van een halfjaarlijkse planning. Ze zitten min of meer klaar in mijn hoofd. En ik ga vooral dromen. Dromen over impact, schrijven, werkplek, samenwerken en mijn bijdrage aan mijn omgeving.

Op de blog van “interesting art finder” vind ik de uitstekend geformuleerde spiegel voor “less is more” in het werk van de Belgische kunstenaar Dan Van Severen (1927 – 2009).

van-severen1

Voor Dan Van Severen is elk werk een stap in de richting van een verheven doel. Alles is deel van een zoektocht naar de essentie: sobere composities op basis van enkele motieven die uitgezuiverd worden tot het centrale kruis als vertrek- en eindpunt, uitgevoerd in een beperkt kleurengamma met geraffineerde nuances van witten en grijzen. Zijn werk toont geen link met hemzelf. Het bestaat op zich, het is stil, bijna verheven. Ook al gebruikt hij vaak het kruis, dit is niet noodzakelijk een verwijzing naar het katholieke kruis. Eerder een universeel kruis. Een confrontatie van ruimtes links en rechts, boven en onder, tegenstellingen die elkaar ontmoeten in het midden.

Hij zou weken over één lijn nadenken. En vervolgens een enorm welzijn voelen in het tekenen van die lijn. Het proces om de lijn op doek of papier te krijgen was een tocht waarin hij wist waar hij wou uitkomen, zonder zeker te zijn dat het ook zo zou lopen. Misschien drukt hij hiermee wel de essentie van het leven zelf uit.

Love your choices.

2 reacties op “Less is more

 1. Bedankt, Charlotte, voor deze post.
  Je zet me in ieder geval aan om te ‘bevroeden’ welke atypische dingen ik zou kunnen doen deze zomer.
  Alvast een fijne vakantie voor jou en je familie.

  1. Hey Johan-Lou,
   Top, ben benieuwd wat je ervan maakt.
   Geniet ervan zoveel je kan.
   groetjes
   Charlotte

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *