Hoop

May your choices reflect your hopes, not your fears. (Nelson Mandela 1918 - 2013)

Ik hoor het me soms luidop zeggen tegen mensen. Dat ik niet gestuurd word door angst. Niet dat ik geen angst ken, zeker wel. Maar ik kies er gewoon voor die te erkennen en aanvaarden maar ze verder niet meer aandacht te geven dan nodig is. Nu las ik de afgelopen weken twee literaire meesterwerken die me toch een beetje overhoop haalden en die angst wakker maakten. Woorden betekenen veel voor me, en sterke verhalen zetten me in beweging. Ook de sombere en onheilspellende.

“Een klein leven” van Hanya Yanagihara trok me mee naar de toppen van de successen en in de diepte van hoogst persoonlijke menselijke drama’s. Het verhaal schonk me vier nieuwe vrienden die ik voor altijd koester op onze boekenplank en waar ik kan induiken wanneer ik wil. Het boek is niet voor niks een internationale bestseller. In “Winteruur” nodigt Wim Helsen interessante gasten uit voor een gesprek over hun favoriete tekst en de schoonheid van het geschreven woord. Ivo van Hove (Directeur en regisseur van Toneelgroep Amsterdam en regisseur van David Bowie’s “Lazarus” op de planken) las er een fragment voor uit ‘Een klein leven’. Een prachtig stukje waarin vriendschap en liefde tegen het licht worden gehouden van de meest waardevolle relatie. Een prachtige en troostende ode aan de vriendschap vooral. Hij spreekt ook de wens uit dit verhaal op de planken te brengen waar de auteur op haar beurt vereerd om is. Ik kijk er hoopvol naar uit. Voor wie het boek (nog) niet heeft (gelezen), over dit fragment gaat het.

“Waarom was vriendschap niet net zo goed als een relatie? Waarom zelfs niet beter? Twee mensen die dag in, dag uit bij elkaar bleven, niet gebonden door seks, fysieke aantrekkingskracht, geld, kinderen of bezit, maar alleen door de gezamenlijke wens om door te gaan, de wederzijdse trouw aan een verbintenis die niet in regels was vast te leggen. Vriendschap was getuige zijn van elkaars gestage reeks tegenslagen, lange episodes van eentonigheid en incidentele successen. Het was je vereerd voelen dat je getuige mocht zijn van de somberste momenten van een ander, en weten dat jij op jouw beurt somber mocht zijn in zijn gezelschap.”

IMG_2909

De bekeerlinge” van Stefan Hertmans is nog zo’n verhaal dat onder je vel kruipt. Terug somber. Maar in een veel breder, historisch perspectief. De bekeerlinge is een portret van een ijzersterke vrouw die de schrijver tot een heldin voor alle tijden promoveert. Het is een vrouw die de eenzaamheid van de tijd en haar tijdperk kon horen. Het verhaal is gebaseerd op historische bronnen en de 11de eeuw voelt onheilspellend gelijkaardig als de 21ste eeuw. Volgens De Morgen is “De bekeerlinge” misschien wel het meest actuele politieke boek van 2016. En dat kan je geen goed nieuws noemen. Dit is (prachtig omschreven) wat geschiedenis voor Stefan Hertmans betekent.

“De geschiedenis ligt op straat, ze is een schichtig ding, iets als een lichtvlek met een menselijke contour, omgeven door duistere, verloren levens.

 

Maar genoeg somberheid en schaduwkant nu. Het waren de treffende woorden van Valérie Du Pré in “Bowie en de 21ste eeuw” over zijn worsteling met de tijdsgeest die mijn somberheid deden kantelen naar hoop. David Bowie noemde de 21ste eeuw in ‘The Last Five Years’, de documentaire die de laatste jaren van zijn leven in beeld brengt, een enorme ontgoocheling, wat hem angstig en kwetsbaar maakt. En mij op mijn beurt toch een beetje nerveuzer dan gewoonlijk. Maar waar hij dankzij zijn kwetsbaarheid kracht uit put om schoonheid te creëren.

En dus genoeg gejammerd. Wie verandering wil, maak ze dan. Toon de verandering die je wil zien in de wereld en baseer je keuzes op je hoop, en niet op je angsten. Deze wijze woorden van Nelson Mandela liggen stevig onder de Ch Ch Ch Ch Changes! kreet. Voor vrouwen en mannen. En iedereen daartussen.

2 reacties op “Hoop

 1. Deze quote van Nelson Mandela vult dit ook wel aan:

  “The greatest glory in living
  lies not in never falling,
  but in rising every time we fall”

  ajb
  Frederic

  1. Dag Fréderic, dank je voor de mooie aanvulling.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *